<

Achtergrond

Dirk Kroon werd geboren op 9 mei 1946, Puttershoeksestraat 31, Schiedam. Hij was de jongste telg in het gezin van moeder Aagje Kroon-Lakerveld  (levenslang huisvrouw), vader Piet Kroon (legde als opzichter van de gemeentelijke plantsoenendienst onder meer het Schiedamse Julianapark aan), een gestorven eerste kind ('zusje'), de naar dat kind vernoemde zus Marina en de broers Wim (later operazanger) en Herbert (later scheepswerktuigkundige, overleden in 1998). Het gezin kan als gelovig protestants maar onkerkelijk worden gekenschetst. Taal en muziek stonden er in hoog aanzien, er werd veel gezongen. Aria's en psalmen bepaalden de boventoon.

Na de lagere school ging Dirk naar het Groen van Prinstererlyceum te Vlaardingen en volgde er de richting Gymnasium-b. Hij leerde er zijn toekomstige vrouw Annie van Luyk kennen, met wie hij in 1967 zou trouwen. Uiteraard schreef hij tijdens de middelbareschoolperiode zijn eerste gedichten.


Déjeuner dinatoire in het Deltahotel, Vlaardingen bij huwelijk 9 oktober 1967. Rechts: getuige Victor E. van VrieslandIn 1966 begon hij de volgens het boekje ruim zes jaar durende studie Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Rijksuniversiteit van Leiden. In 1974 rondde hij deze af met als doctoraalstudie Letterkunde en bijvak Filosofie. Zijn afstudeerscriptie was een uitvoerige analyse van het begrip werkelijkheid in het werk van Victor E. van Vriesland.


Met zus Rina, moeder, vader en echtgenote Annie luisterend naar een toespraak van dr. H.A. Wage bij Dirks doctoraal, 1974


Intussen gaf hij vanaf 1967 als deeltijddocent lessen Nederlandse taal. Door zijn literaire werk bleef hij parttimer, tot hij in 1991 hoofddocent Taal & Communicatie werd aan de Polytechnische Faculteit en het Rotterdams Instituut Voor Informatica Opleidingen van de Hogeschool Rotterdam & Omstreken. In 2006 koos hij voor 'pensionering'. Hij werkt en woont sinds 1973 in Rotterdam.